Bez kategorii · Przekąski

Post nr. 6 Zdrowe naleśniki wg. Anny Lewandowskiej :)

1. Naleśniki z mąki kokosowej

Składniki:

  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 100 ml wody,
  • 100 gramów mąki kokosowej,
  • 3 jajka,
  • odrobina miodu,

Sposób przygotowania: 

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie ze sobą, Odstawić na pół godziny. Smażymy na delikatnie naoliwionej patelni do zarumienienia. Idealnie smakują ze świeżymi owocami i wiórkami kokosowymi.

2. Wytrawne naleśniki z mąki razowej

Składniki na ciasto:

  • 200 gramów mąki razowej,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody gazowanej

Składniki na farsz:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pół paczki świeżych liści szpinaku,
  • sparzony pomidor pokrojony w kostkę,
  • kilka małych kostek sera feta,

Sposób przygotowania:

Połącz wszystkie składniki na ciasto. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowuj farsz. Na patelnie wrzuć liście szpinaku, pokrojonego w kostkę pomidora, kilka małych kostek sera feta. Wszystko ze sobą wymieszaj i dodaj jogurt naturalny. Na czystej patelni usmaż naleśniki, które później napełnij farszem.

3. Naleśniki z mąki kukurydzianej

Składniki na ciasto:

  • 150 ml mleka,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 1 jajko,
  • 70 gramów mąki kukurydzianej,
  • szczypta soli,

Sposób przygotowania: 

Wszystkie wyżej wymienione składniki zmieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 30 minut i smaż na patelni. Naleśniki z mąki kukurydzianej idealnie komponują się z białym twarogiem i owocami np. borówkami.

4. Najszybsze placki na świecie

Składniki:

  • banan,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki płatków owsianych,

Sposób przygotowania:

Wszystkie wyżej wymienione składniki połącz ze sobą. Placki smaż na rozgrzanej patelni. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu naturalnego i ulubionymi owocami. Koniecznie wypróbujcie tego przepisu! Przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania może trwać tylko 5 minut. :)

5. Naleśniki z mąki ryżowej

Składniki:

  • 100 gramów maki ryżowej,
  • 250 ml mleka ryżowego ( można zastąpić krowim, sojowym, migdałowym i każdym innym ),
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę. Dodaj sól i wymieszaj. Dołóż składniki mokre: mleko i jajka i dokładnie je ze sobą wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, delikatnie naoliwionej. Pamiętaj, żeby przy każdej porcji smażenia naleśników wymieszać dokładnie ciasto. Naleśniki z mąki ryżowej najlepiej smakują ze słodkimi dodatkami.

Dla mnie osobiście nr.1 sprawdza się najlepiej . Życzę smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s